На финала (изходните тестове и оценката)

Как се подобряват езиковите компетентности чрез креативността? Това бе задачата, която трябваше да р...

Кръгла маса "Играй и учи"

"Сред ключовите думи, опора на текста, учениците избират : аз, обичам, училище, приятели. И за ...

Заедно четем и играем

"Заедно четем и играем" е занятие игра по идея на обучителя ни Цветанка Русинова, осъществено в ра...

Ученически вестник

Учениците от ОУ "Св.св.Кирил и Методий", с.Яхиново, направиха свой вестник. Вестникът е резулта...

Слонът на българската граматика

В своето изследване на езиковите неправилности "1001 езикови гафа, или Кучетата си лаят, керван...

  • На финала (изходните тестове и оценката)

  • Кръгла маса "Играй и учи"

  • Заедно четем и играем

  • Ученически вестник

  • Слонът на българската граматика

Вероника
Дядовата ръкавичкаПДФПечатЕ-мейл
Написано от Вероника

 m-tel-grant„Дядовата ръкавичка” на Елин Пелин се оказа едно от любимите произведения на учениците от втори клас в ОУ "Христо Ботев", с.Самораново, участващи в първа група по проект "Приятно и полезно". Обучителят им Валентина Грънчарова ни разказа:

 ”Реших да драматизирам приказката и да я посветя на Деня на детската книга-2 април. Тъй като 2 април - Денят на детската книга - е по време на пролетната ваканция, кукленото представление насрочихме за 14 април. То беше представено пред деца от предучилищната група.

Продължавам традицията да се запознаваме с популярни български детски автори. След Ран Босилек и „Патиланско царство”, Йордан Радичков и „Ние, врабчетата”, посветих няколко занимания на приказките в рима на Елин Пелин. Те много допаднаха на малките ученици, а „Дядовата ръкавичка” още веднъж покори детските души с приказните си герои и разказа в стихотворна форма.

Съсредоточихме се върху дикцията и артистизма при разиграване на приказката. Фактът, че  е написана в рима прави възпроизвеждането й от учениците много по-лесно. В процеса на разиграване на ролите много от учениците усвоиха репликите на всички герои в приказката, а има и такива, които могат да рецитират цялата приказка. Отново съчетах литературното произведение с музикално изпълнение, тъй като това раздвижва представянето и е по-близко до детската психика. 

Реакцията на децата от публиката показа, че „Дядовата ръкавичка” все още е една от любимите приказки на нашите деца! Приятно гледане:


Тази публикация стана възможна благодарение подкрепата на Програма "М -Тел Грант"

Изразените тук становища са на автора и не отразяват непременно мнението на Мобилтел ЕАД.

Прикачени файлове:
Изтегли този файл (ДЯДОВАТА  РЪКАВИЧКА сценарий.doc)Дядовата ръкавичка [Сценарий на драматизацията, изготвен от В.Грънчарова]170 Kb
 

Коментари  

 
+2 #6 Маргарита Върбанова 2011-05-12 17:14
Аплодисменти за второкласниците и за г-жа Грънчарова,защо то с работата си са направили така,че героите да оживеят! Игровият момент е винаги с плюсов знак,когато става въпрос за усвояване на учебния материал.
Цитиране
 
 
+2 #5 ANGELINA 2011-05-06 07:08
Поздравления за малките артисти.Мисля, че всички трябва да благодарим на г-жа Грънчарова за нейния непресъхващ ентусиазъм. Тя накара да се говори за училището в с. Самораново по различни престижни фестивали и заслужено получава награди за дейността си.
Цитиране
 
 
-1 #4 Valentina Grancharova 2011-05-05 13:27
Радвам се, че ви е харесало и сме помогнали с идеи и емоции. Наистина част от тези деца имат проблеми с дикцията, затова и подготвихме този проект, за да работим с такива деца и да им помогнем.Ще се радвам, ако някога имаме възможност да работим заедно.
Цитиране
 
 
+2 #3 Илиана Т. Илиева–Дъб 2011-05-04 08:34
Много, много красиво - един празник, който децата ще помнят дълго. Поздравления за учителите и за учениците!
Дадохте ми интересни идеи за работа през следващата година – в българските училища в Тарагона и в Барселона.
Благодаря!
Цитиране
 
 
0 #2 Pollixenia 2011-05-03 20:36
Съгласна съм с Иван. Дори смущението и дикционалните проблеми, на моменти, на малките актьори, прави атмосферата автентична.Браво и за това, че тийнейджъри снимат тези филмчета. Дано можете да продължите инициативата си!
Цитиране
 
 
+2 #1 Иван Ангелов 2011-05-03 20:32
Уникално. Цветно, неподправено, живо. Отдавна не бях виждал такова истинско детско представление.Връщаш се във времената, когато училищните представления са били събитие. Хубаво е, че пренасяте тази атмосфера в студения и-свят на ХХІ век. Поздравления.
Цитиране
 

Сподели

Профили на 1oflads

Youtubvbox7soundcloud

Случайна снимка

Обяви

УРОЦИ ПО КИТАРА И БАРАБАНИ

за запитвания и записване тук