Млади и любопитни
1oflads
Саморанските баби ПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

Samoranovskite_babiБаба. Тази дума носи различна представя за всеки един от нас. Но най-често я свързваме със спомени, детство, приказки и топлина. Защото бабата е онзи близък наш човек, който е до нас от първия ден на битието ни. Тя е другият образ на мама. Може би заради това, народът ни е отредил специален празник на бабите - Бабинден.  И този празник се чества в най-студеният месец на годината - януари - вероятно защото тогава най-много имаме нужда от топлина и споделяне. Разбира се, традицията на Бабинден има и други обяснения. Като това, че бабите, като жени, които вече са на границата на живота, най-често и най-лесно общуват с битиетата отвъд тази граница. Жени, които помагат да посрещнем новия живот и новия човек. Бабинден се чества на 8 януари (21 януари по стар стил) - само ден след празника на кръщението. Той е един от малкото народни празници, които помним и днес. Ето как показаха и изпяха спомена за него бабите от фолклорната група към читалище "Пробуда - 1927" в село Самораново пред Вероника Крумова:

 


 
Вероника
Крайнишките бабиПДФПечатЕ-мейл
Написано от Вероника

Село Крайници е едно малко райско кътче. Притежава приказно красива природа, която те кара да почувстваш красотата на живота. Но за съжаление Крайници с всяка изминала година опустява, остава без своите млади хора. Чрез този филм се надявам младите хора да си спомнят за своя роден край, и ако не могат да се върнат за постоянно, то да се връщат по-често...

 
Вероника
Кралица КрайницаПДФПечатЕ-мейл
Написано от Вероника
Реката на времето всекидневно отнася частица от миналото и настоящето, което утре също става минало. Такова, гласът на миналото, е преданието за името на село Крайници. Нашите старци са имали милост към паметта на земята си. Сегашното поколение също харесва хубавото име на село Крайници и може би от обич към идните генерации, името му не се е променяло през вековете. Кой и как е нарекъл с това име селото, гушнало се между Рила и Верила планина? Вижте в следващия филм:
 
Elisaveta
СТАРОПЕЧАТНИТЕ КНИГИ НА ДУПНИЦАПДФПечатЕ-мейл
Написано от Elisaveta

Всяка книга има своя творческа съдба, своя история, в която е отразена спецификата на времето, съдбата на писателя, пътят на проникване на литературата и литературния вкус на читателя. В тези взаимоотношения участват много имена – на автори, на печатари, на настоятели и иждивители (благодетели), на книжари и накрая читателя. Така кръгът се затваря и се осъществява връзката между автора на литературната творба и нейния адресат – възрожденския читател.

Съществуващите преписи не са могли да осъществят именно тази връзка до началото на ХІХ век. Затрудненията по печатането на възрожденската книжнина са били достатъчни, за да осуетят излизането й за дълъг период от време. Липсват печатници, още повече печатарското ни дело едва се съвзема 40-те години на ХІХ век. Липсата на печатна база създава трудности с взаимоотношенията между автор и читател и поставя сериозни проблеми пред българското книгоразпространение от този период.
Малко от вас може би знаят, че в библиотеката в Дупница има старопечатни книги.

 
1oflads
Легенда от СапаревоПДФПечатЕ-мейл
Написано от 1oflads

Сапарево е малко село, което има своя интересна история, както всяко българско селище. Но в него има нещо специално, нещо древно. Това е неговата черква „ Успение на Св. Богородица”. Тя е едно малко копие на Рилския манастир, построена от беден сапаревец. Цялата история на създаването на черквата е събрана в една легенда от преди близо 150 години.

 


Страница 1 от 2

Сподели

Профили на 1oflads

Youtubvbox7soundcloud

Случайна снимка

Обяви

УРОЦИ ПО КИТАРА И БАРАБАНИ

за запитвания и записване тук